09. 02. 2024
Srážky se zvěří: Riziko na každém pátém kilometru a škody za 400 milionů korun

Srážky se zvěří: Riziko na každém pátém kilometru a škody za 400 milionů korun

Mysleli jste si, že je šance na nehodu způsobenou srážkou se zvěří jen malá? Podle loňských statistik hrozí takové riziko na každém pátém kilometru našich silnic. Pojišťovny tak za loňský rok vyplatily více než 400 milionů korun právě v těchto případech. Máte správné připojištění, které vám škody způsobené srážkou se zvěří uhradí?

Například loni evidovala policie v období od ledna do října více než 12 tisíc případů nehod způsobených srážkou se zvěří. Skutečná čísla jsou ale podle pojišťoven mnohem vyšší. Pod koly aut končí v 75 % případů srnčí zvěř, následuje prase divoké (8 %), zajíc (5 %) a daněk (2 %). Podle Centra dopravního výzkumu se tyto nehody stávají nejčastěji ve Středočeském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Mít připojištění se vyplatí

Výše škod na zdraví, životě a majetku stály pojišťovny při vyplácení více než 400 milionů korun. „

Střet se zvěří jde samozřejmě řešit v rámci havarijního pojištění, ale i ze samostatného připojištění k povinnému ručení, které nabízí snad všechny pojišťovny na českém pojistném trhu. Mezi jednotlivými připojištěními jsou ale značné rozdíly, a proto doporučujeme probrat jejich vlastnosti s našimi specialisty

,“ vysvětlil manažer neživotního pojištění Jakub Plajner z JARO pojištění. Pro případ ublížení na zdraví je dobré mít životní nebo úrazové pojištění, případně připojištění sedadla řidiče a spolujezdců.

Pozor! Oznámení nehody policii nutné

To, co je naprosto zásadní pro vyplacení pojistky, ať už z havarijního pojištění nebo připojištění povinného ručení, je kontaktování policie po nehodě. Jinak můžete o odškodnění jednoduše přijítNa policii je nezbytné zavolat i tehdy, když je škoda na autě jen malá a nikdo z posádky není zraněný. Následky srážky si vyfoťte nebo natočte na video. Zraněnou zvěř z bezpečnostních důvodů raději ze silnice sami neuklízejte a v žádném případě si ji nenechávejte pro vlastní potřebu. To by totiž ze zákona mohlo být vnímáno jako trestný čin pytláctví. O odklizení se postará místní myslivecké sdružení, kterému dá vědět policie.

Jak správně postupovat při střetu se zvěří?

Co tedy dělat, když už se vám podobná nehoda stane? V první řadě je důležité nepanikařit, zapnout výstražná světla a pokud to jde, postavit na silnici v dostatečné vzdálenosti výstražný trojúhelníkV případě, že je někdo z posádky raněn, volejte 155 záchrannou službu a až poté kontaktujte policii na lince 158. Ta by měla vyrozumět správce příslušné honitby, který se postará o zraněnou nebo mrtvou zvěř. V dalším kroku byste měli zavolat na univerzální asistenční linku 1224 nebo přímo na asistenční linku vaší pojišťovny. Ta pak případně zařídí odtah nepojízdného vozidla.

Nevíte, jaké připojištění si vybrat? Poradíme vám

Zvolit si správné připojištění k povinnému ručení může být problematické. Specialisté z JARO pojištění vám pomohou vybrat ten nejvhodnější produkt podle vašich individuálních potřeb. Kontaktovat nás můžete emailem, telefonicky nebo osobně na našich pobočkách. Těšíme se na vás.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky