14. 03. 2023
Prodáváte auto? Přepište vůz osobně a ihned po prodeji

Prodáváte auto? Přepište vůz osobně a ihned po prodeji

Přepis auta na úřadě je poslední fáze prodeje vozu, kterou však řada lidí podceňuje. Myslí si, že si to může zařídit nový majitel a že stačí, když mu k přepisu dají ověřenou plnou moc. Jenže pozor!
Pokud to nový majitel neudělá nebo přepis odloží na později, kouká z toho pro původního vlastníka auta celá řada nepříjemných důsledků. Jak to tedy s těmi přepisy vozů vlastně je?

Co hrozí? Pokuty, pokuty, pokuty...

Ze zákona se musí přepis vozu na nového majitele uskutečnit v desetidenní lhůtě. Pokud k němu nedojde, jedná se o přestupek, za který může prodávající dostat pokutu až 50 tisíc korun. Jako dosud evidovanému vlastníkovi mu navíc hrozí další nepříjemnosti. Mimo jiné i pokuty za dopravní přestupky, kterých se dopustí nový vlastník auta, nebo třeba vymáhání pojistného od České kanceláře pojistitelů, pokud se nový majitel rozhodne nezaplatit povinné ručení. Zajistit přepis prodaného auta je zpětně už zcela nemožné a bez součinnosti nového vlastníka se to dělá jen velmi těžko. Pouhá kupní smlouva k tomu totiž nestačí.

Předcházejte problémům! Zajistěte si přepis vozu společně ihned po prodeji.

Nevyplatit se vám to může i v případě, že prodáváte starý vůz v hodnotě několik tisícovek. V tomto případě je opravdu lepší si přepis zajistit společně s novým vlastníkem ihned po prodejiPokud se nový majitel vymlouvá na nedostatek času, trvejte na plné moci k přepisu a zařiďte ho po vlastní ose dříve, než novému vlastníkovi auta odevzdáte všechny doklady od vozidla. Jedině tak budete mít jistotu, že k přepisu dojde ve stanovené lhůtě.

Co je třeba k přepisu vozu?

K přepisu auta na úřadě potřebujete protokol o evidenční kontrole (nově platí rok od data pořízení a bez omezení počtu úkonů) malý a velký technický průkaz, novou zelenou kartu (elektronicky), občanku (nebo pas), vyplněnou žádost o zápis změny vlastníka vozu (stačí přímo na úřadě) a plnou moc nebo součinnost nového majitele. S tím vším je třeba navštívit v úřední den jakýkoliv obecní úřad s rozšířenou působností. Správní poplatek za změnu vlastníka v registru vozidel činí 800 korunEvidenční kontrola stojí od 200 do 800 korun.

Co když k přepisu nedojde?

V případě, že byste přepis auta nechali na novém majiteli a on je zkrátka nepřepsal, čeká vás složité dokazovaní, že auto už není vaše. Nevyhnete se soudům, poplatkům za právníky, hradit musíte také případné nedoplatky a pokuty, které souvisí s provozem vašeho původního auta, dokud se vám nepodaří prokázat soudní cestou, že jste vůz řádně prodali. Kdyby například vaše auto figurovalo v nějaké trestné činnosti, můžete být dokonce považováni za pachatele a rozhodně se nevyhnete policii ani soudům. Proto je rychlý přepis vozu tak důležitý a měli byste si jej náležitě pohlídat.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky