29. 05. 2024
Pojištění a změny zákona 2024. Posvítili jsme si na ně!

Pojištění a změny zákona 2024. Posvítili jsme si na ně!

Od počátku letošního roku sledujeme celou řadu změn. O některých už jsme vás informovali. Dozvěděli jste se, že už s sebou nemusíte vozit doklady od vozidla, ani řidičák, že končí vydávání velkých technických průkazů a že nově musíte pojistit svou koloběžku, pokud spadá do kategorie těžkých, silných nebo rychlých strojů. Změny se však nevyhnuly ani dalším oblastem.

Limity pro újmu na zdraví a věcné škody jsou nově vyšší.

Až do nedávna byla minimální hranice pro újmu na zdraví a věcnou škodu v povinném ručení nastavena na 35 milionů. To už aktuálně nestačí. Od dubna musí být výše obou limitů nastavena na 50 milionů a více. Ke zvýšení došlo kvůli rostoucí výši škod. Pojišťovny tyto limity zvedly i bez celkového navýšení ceny povinného ručení, případně došlo ke zdražení jen v řádu desetikorun. Povinné pojištění odpovědnosti nově kryje škody na majetku nebo ušlý zisk i osobám, které žijí ve společné domácnosti s viníkem dopravní nehody.

Bez zelené karty? Na českých silnicích od října.

Od 1. října budete moci vyrazit na cesty po České republice bez zelené karty. Policisté si údaje o pojištění dohledají online. Našim klientům ale doporučujeme vozit zelenou kartu alespoň elektronicky v mobilu. Při nechtěné kolizi se bez ní jen velmi obtížně vyplňuje záznam o nehodě. V zahraničí navíc stále platí, že u sebe musíte mít tištěnou verzi zelené karty.

Za povinné ručení je nově odpovědný provozovatel.

Zatímco dříve za sjednání povinného ručení zodpovídal vlastník vozidla, od dubna povinnost přechází na provozovatele. Ve většině případů se sice jedná o jednu a tutéž osobu, ale tato změna odstraňuje nelogický stav, kdy povinnost ležela na vlastníkovi, ale přestupkem byl provoz vozidla bez pojištění, který mohl mít na starosti někdo jiný. V současné době se tedy o povinné ručení musí starat ten, kdo autem jezdí a disponuje s ním. Případné pokuty jsou totiž vymáhány právě po provozovateli.

Identifikace vozidla je možná i prostřednictvím VIN.

Pokud vozidlo nemá registrační značku (SPZ), má pojištěný v případě vzniku škodní události povinnost předat poškozenému jiný údaj umožňující jednoznačnou identifikaci vozidla. Může jít například o VIN kód, výrobní nebo sériové číslo. To se typicky týká například koloběžek a segwayů, které mají nově povinnost při splnění určitých parametrů mít povinné ručení.

Nová metodika pro výpočet podpojištěného majetku.

Změny se dočkal i výpočet podpojištění majetku. Nově se určí poměr pojistné částky k pojistné hodnotě a následně se tento poměr použije při výpočtu pojistné částky. Pro větší názornost: Pojistná hodnota majetku je 1.000.000 Kč, pojistná částka je ale jen 500.000 Kč. Škoda byla vyčíslena na 700.000 Kč. Poměr podpojištění je 50 %. Pojistné plnění se nově počítá ne z pojistné částky po zohlednění 50% podpojištění, což by znamenalo jen 250.000 Kč, ale z výše škody, která v tomto případě byla vyčíslena na 700.000 Kč. Výše vyplaceného pojistného plnění je tudíž 350.000 Kč.

Povinné ručení a pojištění od specialistů? JARO pojištění je tu pro vás.

Vybrat si správné pojištění může být složité. Proto se vždy vyplatí, poradit se s odborníky. Provedeme vás všemi nástrahami a pomůžeme vám vybrat ideální pojistku přesně pro vás. Kontaktujte nás emailem, telefonicky nebo osobně na našich pobočkách.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky