17. 05. 2022
Nehoda v zahraničí? Co vás čeká?

Nehoda v zahraničí? Co vás čeká?

Čas dovolených se nazadržitelně blíží. A s tím i otázka: Co všechno musíte zařídit, pokud se na dovolenou do zahraničí vydáte autem?

Dopravní nehody v zahraničí jsou velmi složité téma. Řídí se totiž legislativou země, kde k nehodě došlo. Pokud cestujete mimo EU, na povinné ručení se rozhodně spoléhat nemůžete. A i když nehodu nezaviníte, může vás stát nemalé peníze.

Jak správně postupovat?

  • 1. Při nehodě v zahraničí jsou vždy první kroky stejné jako u nás. Pokud jsou všichni v pořádku, musí se z havarovaných vozidel přesunout do bezpečí.

  • 2. Místo nehody byste měli viditelně označit výstražným trojúhelníkem a obléknout sobě a případně i ostatním reflexní vesty.

  • 3. V případě zranění nejprve volejte záchranku a poskytněte zraněným první pomoc.

  • 4. Hned pak je nejlepší kontaktovat asistenční službu své pojišťovny. Vyplatí se mít kontakty uložené v mobilním telefonu. Každá z pojišťoven má své číslo, na které voláte i ze zahraničí. Proškolený asistent vám poradí, jak postupovat dál, na co si dát pozor, jaká jsou specifika a postupy v zemi, kde se vám nehoda stala, případně vám pomůže s překladem a řešením nehody s tamními institucemi. Spousta pojišťoven má v ceně pojistky tlumočení nebo právní služby.

Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte.

Asistenční služba vám také řekne, jestli je nutné k nehodě volat policii. Každopádně musíte vyplnit formulář o dopravní nehodě a vše pečlivě popsat a nafotit, nejlépe z různých úhlů. Důležitý je celek i detail. Standardizovaný evropský záznam o nehodě má pro všechny jazykové varianty stejnou strukturu, takže by měl být pro všechny zúčastněné srozumitelný. Dříve než podepíšete formulář nebo policejní protokol o dopravní nehodě, ujistěte se, že všemu opravdu rozumíte a se zněním souhlasíte. V opačném případě do formuláře česky dopište vaši verzi toho, co se stalo.

S čím musíte od nehody odejít?

Od původce nehody musíte ideálně získat tyto věci:

  • 1. Fotokopii řidičského průkazu.

  • 2. Kopii zelené karty.

  • 3. Údaje o vozidle (registrační značka, VIN, typ a barva).

  • 4. Vyplněný evropský záznam o dopravní nehodě.

Díky těmto materiálům a fotografiím udělaným po nehodě budete mít vše, abyste mohli uplatnit nárok na pojistné plnění z povinného ručení řidiče, který nehodu způsobil. Užitečné je také zapsat si jména a kontakty všech účastníků a svědků dopravní nehody.

Co se bude dít dál?

Viník nehody má povinnost neprodleně ohlásit událost své pojišťovně, což byste měli udělat také. Pokud nevíte, na koho se obrátit, tedy kdo zastupuje pojišťovnu viníka nehody u nás, můžete so obrátit na Informační středisko České kanceláře pojistitelů. Způsobů, jak získat náhradu škody, je více. Musíte se ale připravit na to, že to může trvat i několik měsíců. Velmi složité jsou pak případy, kdy dojde k nehodě na území států bez systému zelené karty nebo když je viníkem dopravní nehody člověk ze státu mimo EU a platné dohody.

Než se vydáte na cestu…

Aby se zahraniční cesta nestala noční můrou, je dobré informovat se o dopravních předpisech v zemi, kam se chystáte. Užitečné je také zkontrolovat své pojistné smlouvy. Na zelené kartě a havarijním pojištění se podívejte na územní platnost. Povinné ručení platí ve většině evropských zemí, u havarijního pojištění to ale může být jinak. Některá havarijní pojištění se vztahují jen na Česko. Pokud do zahraničí jezdíte často, má smysl zaplatit si nadstandardní asistenční služby. V jejich ceně pak máte například odtah nepojízdného vozu zpět do Česka, náhradní auto, nárok na nocleh při čekání na opravu auta nebo právní asistenci. A malá rada na závěr, ať už se vydáte kamkoliv, nezapomeňte také na cestovní pojištění. Velmi často můžete v jeho ceně získat i odtah auta a další důležité věci.



Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky