23. 03. 2022
Nákup a prodej vozu: Co je třeba vyřídit a pohlídat?

Nákup a prodej vozu: Co je třeba vyřídit a pohlídat?

Chystáte se prodat své auto nebo si naopak koupit jiné? Pokud si budete prodej či nákup řešit po své vlastní ose, nevyhnete se papírování. Na co všechno musíte myslet a kam všude musíte zajít, abyste to zvládli bez problémů? 

Kupní smlouva na pár kliků

Alfou a omegou všeho je kupní smlouva. Stáhnout si vzor z internetu dnes není žádný problém, stačí si jen vybrat. Přesto byste si měli některé náležitosti pohlídat. Zásadní je vyplnit správně identifikační a kontaktní údaje kupujícího i prodávajícího. Nezbytnou náležitostí smlouvy je popis vozidla. Kromě názvu a typu musí obsahovat technické parametry, detailní popis stavu včetně případných nedostatků, výši kupní ceny a způsob úhrady. Smlouva by také měla jasně uvádět, kdy se kupující stává novým majitelem vozu (např. po zaplacení kupní ceny, po předání vozu, po přepisu). 

Evidenční kontrola do hodiny

Kupní smlouvu jste vyřešili a co dál? Před změnou vlastníka musí auto absolvovat evidenční kontrolu na STK. Provádí se obvykle na počkání, netrvá déle než půl hodiny a stojí od 200 do 800 korun. S sebou musíte mít malý i velký technický průkaz k vozu. Jde o to prověřit, že informace v technických průkazech odpovídají reálnému stavu auta. Kontroluje se VIN, typ motoru, rozměry pneumatik atp. Tuto záležitost obvykle zařizuje vlastník vozu. Pokud má auto za sebou technickou kontrolu ne starší než jeden měsíc, evidenční kontrola není třeba.

Povinné ručení po telefonu

Než se pustíte do přepisu vozidla, je nutné zařídit si ještě povinné ručení. O to se stará kupující. Měl by ho sjednat ideálně k datu, kdy se stane novým majitelem auta. Bez povinného ručení totiž nemůže vyjet na silnici. Jednak by mohl dostat pokutu při namátkové silniční kontrole, jednak by v případě zavinění dopravní nehody musel hradit celou škodu ze svého a hrozily by mu další vysoké sankce. Dnes je to naštěstí snadné. Stačí zavolat svému oblíbenému poradci a zbytek hravě vyřídíte přes e-mail. Tam vám taky přijde zelená karta. Poradce vám ji může poslat na e-mail klidně až před odjezdem z bazaru nebo města na druhé straně republiky.

Prodávající by měl doručit své pojišťovně výpověď smlouvy z důvodu změny vlastníka vozu. K tomu je třeba kupní smlouva nebo kopie velkého technického průkazu, kde bude zapsán nový majitel. Původní pojistná smlouva zaniká v den, kdy prodávající nahlásí změnu vlastníka pojišťovně.

Přepis vozu ideálně společně a co nejrychleji

Poslední fází při nákupu nebo prodeji auta je přepis vozu na nového majitele. Kvůli tomu stačí zajít v úřední dobu na jakýkoliv obecní úřad s rozšířenou působností. Správní poplatek za změnu vlastníka v registru vozidel činí 800 korun. Ideální je, když se přepisu zúčastní prodávající i kupující. V případě, že jedna strana nemůže, měla by té druhé dodat plnou moc pro přepis vozidla s úředně ověřeným podpisem. Lhůta na změnu vlastníka vozu je pouze 10 pracovních dní od nabytí vozu. Jinak hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Doporučení pro prodávající, kterým hrozí tato pokuta, je trvat na společném přepisu, případně chtít plnou moc od kupujícího a přepis si zajistit osobně.

A co všechno je k přepisu auta potřeba?


Pokud se obě strany domluví a správně načasují prodej auta na úřední den, dá se při troše snahy a menší přípravě vyřídit celá tato anabáze za jediný den. A to rozhodně stojí za to.

Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky