28. 02. 2022
5 zásadních chyb při sjednávání povinného ručení

5 zásadních chyb při sjednávání povinného ručení

Myslíte si, že zařídit povinné ručení je hračka? Vždyť dnes existuje tolik nabídek a informací, jak postupovat. Navíc se pojišťovací společnosti předhánějí v tom, kdo vám nabídne to nejlevnější povinné ručení. Jenže možná netušíte, že by se vám to mohlo dost prodražit. Podívejte se s námi na nejčastější chyby, které mohou při zařizování povinného ručení vzniknout kvůli vaší neznalosti.                     

  1. I nižší limity plnění bohatě pokryjí nehodu, kterou bych kdy mohl způsobit.

Nejspíš si myslíte, že je 35 milionů dost. Je ale třeba si uvědomit, že z povinného ručení se neplatí jen škody na nabouraných autech. Hradí se z něj také náklady léčení v případě úrazu, trvalé následky, ušlá mzda a další. Když se stanete viníkem řetězové havárie nebo dojde k poškození životního prostředí, mohou škody dosahovat k vyšším desítkám milionů korun a 35 milionové odškodné stačit nebude. Podívejte se s námi na konkrétní příklad výpočtu škody:

Řidič na vyznačeném přechodu pro chodce srazil poškozenou, která přecházela vozovku. Právní základ nároku 100%. Poškozená, narozena 1989, utrpěla těžké zranění hlavy. Do dnešního dne je stále hospitalizována, prognóza těžkého poškození mozku, nyní pouze navazuje kontakt očima, více není schopna.
  • Rezerva České pojišťovny
  • Zhoršení společenského uplatnění 15 mil. Kč
  • Ztráta na výdělku 18 mil. Kč (výdělek před nehodou cca 30 000 Kč)
  • Náklady na péči o vlastní osobu 24 mil. Kč. (12 000 Kč měsíčně)
  • 5 mil. Kč náklady zdravotní pojišťovny
  • 2 mil. Kč odčinění duševních útrap osob blízkých.
Celkem 64 Milionů Kč

  1. Odtahovka je vždycky zdarma.

Byli byste překvapeni, kolik lidí se domnívá, že má v rámci povinného ručení nárok na jakoukoliv odtahovou službu zdarma. Některé pojišťovny přitom mají vlastní síť odtahových služeb nebo smluvní partnery. Pokud využijete služeb někoho jiného, odtah si zaplatíte.
Platit můžete také nad určitý počet odtažených kilometrů. Proto je důležité pečlivě si prostudovat podmínky vašeho povinného ručení. V případě, že je vaše auto nepojízdné, kontaktujte nejprve asistenční linku své pojišťovny. Tam vám poradí, na koho se kvůli odtahu obrátit.

  1. Havarijko nepotřebuji. Doplňková připojištění jsou v podstatě k ničemu.

Pokud je zůstatková hodnota vašeho vozu menší než 50 tisíc korun a vy máte v garáži jiný vůz pro takové případy, pak samozřejmě havarijní pojištění nepotřebujete. Na druhou stranu, pokud jste právě vyjeli na silnici s téměř novým vozem za půl milionu, rozhodně se vám nevyplatí riskovat. Kdo vám nahradí škodu na vašem autě, když nehodu způsobíte vy? A co třeba vandalismus, srážka se zvěří nebo poškození auta takovými kroupami? Jak si správně sjednat havarijní nebo doplňkové připojištění vám poradíme zde.

  1. Připojištění skel na autě je zbytečnost.

Většina řidičů se shodne na tom, že připojistit si čelní sklo se zkrátka vyplatí. Stačí malý kamínek a výměna skla je nutná. Někteří řidiči ji absolvují i několikrát za rok. Platit výměnu z vlastní kapsy může být zvlášť u novějších vozů dost drahá záležitost. Proto je i v tomto případě důležité dobře nastavit limity pojištění. 10 tisíc totiž v případě většího nebo vyhřívaného skla rozhodně nebude stačit a rozdíl si v případě špatně sjednaných limitů musíte doplatit sami.

  1. Zapomněl jsem na povinné ručení.

  1. Pokud se vám to nějakým nedopatřením opravdu stalo, na nic nečekejte a honem spěchejte situaci napravit. Za takové opomenutí vám totiž hrozí velmi vysoké pokuty. A to nejen za jízdu bez povinného ručení od Policie ČR (až 40 tisíc Kč). Platit budete také České kanceláři pojistitelů a to od 20 do 300 Kč za den prodlení podle typu vozu. A pokud byste v době bez povinného ručení způsobili nehodu, dostanete navíc jednorázovou pokutu až 300 tisíc korun.

Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky