31. 07. 2023
10 věcí, které si pohlídat při pojišťování domácnosti

10 věcí, které si pohlídat při pojišťování domácnosti

Pojištění nemovitosti je u nás běžný standard. Pokud si berete na nákup nebo stavbu domu hypotéku, pojišťovna ho navíc vyžaduje. V případě, že chcete svůj majetek opravdu ochránit před možnými riziky, měli byste k pojištění nemovitosti přidat i pojištění domácnosti. Máme pro vás deset bodů, jak to udělat a na co si při sjednávání pojištění dát pozor.

Co si pohlídat?

1. Pojištění nemovitosti kryje pouze škody na nemovitosti jako celku. Jsou to například dveře, okna, stropy, podlahy, stěny a objekty na pozemku domu (garáž, bazén, plot atd). Běžně sem patří také všechny trvale zabudované prvky (bytové jádro, krbová kamna nebo vestavěný nábytek).

2. Pojištění domácnosti naproti tomu pokrývá vše ostatní. Jde o věci, které jsou součástí domácnosti a patří jejím obyvatelům. Kromě nábytku sem patří veškeré vybavení, elektronika a věci, které by se daly při stěhování jednoduše odnést.

3. Pojištění domácnosti se liší podle hodnoty majetku. V běžných případech jde o stovky korun nebo nižší tisíce. Záleží však na tom, jaká rizika má vaše pojistka pokrýt a jaké plnění, případně spoluúčast od pojišťovny vyžadujete.

4. Pojišťovny přistupují k pojištění domácnosti opravdu různě. Nabízí různé balíčky, spoluúčasti, kryjí různé škody atp. To ve výsledku znamená, že si musíte velmi důkladně pohlídat, co všechno chcete pojistit a podle toho si zvolit vhodný produkt.

5. Mezi nejčastější pojistné události v domácnostech patří vodovodní škody a škody způsobené požárem. Tady byste si výši pojištění a podmínky plnění měli prostudovat obzvlášť pečlivě.

6. Hlídejte si revize. Ať už jde o elektrokotle, komíny nebo elektřinu jako takovou, v případě pojistné události se bude likvidátor pídit po tom, proč k závadě došlo a jestli jste měli všechny dokumenty v pořádku.

7. Domácnost lze připojistit proti vloupání a krádežím. V tomto případě je důležitá úroveň zajištění a ochranných prvků, která je stanovena konkrétně v pojistných podmínkách. Pokud je zabezpečení objektu nedostatečné, můžete mít problém a pojišťovna vám škodu neuhradí.

8. Podpojištění může být stejný problém jako přepojištění. Zkuste odhadnout cenu vašeho majetku co nejpřesněji. Pojišťovna totiž při plnění nebude vycházet z výše pojistného, ale z reálné ceny poškozených věcí. Výsledkem může být mnohem nižší plnění než čekáte.

9. Pokud máte v domácnosti umělecká díla nebo nákladnou elektroniku, počítejte s vyššími částkami za pojištění. V tomto případě se šetřit nevyplácí.

10. V případě, že si nejste jistí, jestli pojištění kryje to, co potřebujete a v jaké výši, vždy je dobré obrátit se na odborníky. 

Potřebujete poradit?

Pojištění domácnosti může být opravdu komplikovaná záležitost. Je třeba pohlídat si celou řadu věcí. Pokud si s ním nevíte rady a nedokážete posoudit různé nabídky pojišťoven, obraťte se na nás. Specialisté z JARO Pojištění vám pomohou vybrat vhodný produkt podle vašich potřeb a představ. Kontaktujte nás emailem, telefonicky nebo osobně na našich pobočkách.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky