27. 07. 2023
Znáte riziková místa ve svém okrese? Zkontrolujte si je v nové apce.

Znáte riziková místa ve svém okrese? Zkontrolujte si je v nové apce.

Místa vážných dopravních nehod v České republice mapuje speciální aplikace, kterou vyvinuli vědci z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Jejím cílem je pomoci dopravním policistům vyhodnocovat nebezpečné úseky a zavádět vhodná preventivní opatření.

Řidiči si můžou aplikaci otestovat na https://trafficacc.econ.muni.cz. Nejdříve si musíte zvolit okres. V levém menu je pak třeba vybrat Shluky nehod. Na mapě si poté můžete zkontrolovat své „oblíbené“ křižovatky, případně si prohlédnout nejrizikovější místa, kterými na svých cestách projíždíte. Aplikace obsahuje data pro celou republiku. Výpočet shluků se řídí nejrůznějšími parametry. Kromě výsledků standardního šetření dopravních nehod shromažďuje další data jako je typ a stav komunikace, podrobnosti o úseku a další. Současná podoba výsledků výrazně zohledňuje smrtelné nehody a vážná zranění. Hlavním autorem projektu je Michal Kvasnička.

Policejní analytici mají díky této aplikaci k dispozici další nástroj, se kterým mohou pracovat. Interaktivní mapa vyhodnocuje data z dopravních nehod a pomáhá výsledky správně interpretovat. Díky tomu by mohlo být v budoucnu možné prostřednictvím dalších opatření zabránit vážným dopravním nehodám, nebo alespoň omezit jejich četnost.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky