06. 12. 2022
Zelená karta v mobilu? Ano, ale…

Zelená karta v mobilu? Ano, ale…

Možná jste už zachytili informaci, že při policejních kontrolách stačí předložit zelenou kartu digitálně, tedy ukázat ji na displeji mobilu. Nemusíte se tak trápit s tím, jestli ji máte vytištěnou nebo ne. S digitální verzí ale nepočítejte, pokud často jezdíte do zahraničí. Problém taky může nastat, pokud se vám telefon vybije nebo zelenou kartu nedokážete dostatečně rychle najít.

Ze zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla vyplývá, že při provozu vozidla na pozemních komunikacích je jeho řidič povinen mít u sebe zelenou kartu a na požádání ji předložit příslušníku Policie České republiky. Pokud řidič není schopen zelenou kartu předložit, hrozí mu bloková pokuta ve výši 1500 Kč na místě a až 3000 Kč ve správním řízení. Zákon neuvádí, že by zelená karta musela být předložena v papírové podobě.

Digitální verze zelené karty jako platný doklad? V ČR ano.

Díky přelomovému rozhodnutí z 30. 12. 2021 je digitální doklad u zelené karty brán jako seriózní varianta. Ministerstvo financí ČR se vyjádřilo ve prospěch řidiče, který doklad takto předložil příslušníkům policie, přesto však dostal pokutu. Proti rozhodnutí se odvolal a Ministerstvo financí mu nakonec po několika odvoláních u nižších instancí dalo za pravdu.

Ačkoliv se jednalo o individuální případ, podle všeho by v podobném sporu uspěli i další řidiči. Zelená karta nemá v papírové podobě žádné ochranné prvky, takže její průkaznost je totožná jako u digitální verze. Pokud se však na cestách střetnete s policistou, který bude vyžadovat papírovou verzi zelené karty, můžete mu k její digitální podobě ukázat toto rozhodnutí.

V zahraničí digitální verze zelené karty nemusí stačit.

Předložení digitální verze zelené karty se může hodit, pokud si zapomenete papírový doklad v jiném vozidle nebo nemáte vytištěnou aktuální verzi. Stejně jako u papírové formy, i tady platí, že je řidič povinen předložit doklad bez zbytečného prodlení. Pokud tedy přesně nevíte, kde svou digitální zelenou kartu máte a budete ji dlouze hledat, můžete dostat pokutu. Navíc je nutné zdůraznit, že stanovisko se týká pouze území Česka. Pokud často cestujete do zahraničí, měli byste s sebou mít papírovou zelenou (bílou) kartu.

Digitalizace dokladů? Zatím spíš ne.

Pro všechny, co se radují, že se konečně blíží digitalizace dokladů, máme smutnou zprávu. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se stejně jako zelená karta dal digitálně předložit například řidičský průkaz nebo občanka. V tomto případě byste nejspíš u policistů neuspěli.

Sháníte povinné ručení? Obraťte se na odborníky.

Vybrat si povinné ručení může být oříšek. Pokud si nejste jistí tím, co přesně potřebujete, vyplatí se kontaktovat odborníky a celou problematiku s nimi důkladně probrat. Specialisté z JARO Pojištění vám pomohou zvolit vhodný produkt podle vašich individuálních potřeb. Zelenou kartu vám také na přání vytisknou nebo obratem zašlou e-mailem, abyste ji měli vždy po ruce. Kontaktovat nás můžete emailem, telefonicky nebo osobně na našich pobočkách.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky