01. 07. 2022
Za pojištění elektromobilu si připlatíte

Za pojištění elektromobilu si připlatíte

Plánujete nákup bezemisního elektromobilu, abyste šetřili přírodní zdroje? Pak se ale

připravte na to, že si připlatíte nejen při koupi vozu, ale i za jeho provoz. I když jsou

elektromobily často zařazeny mezi motory s nejnižším objemem, povinné ručení i havarijní

pojištění je u nich dražší než u klasických vozů.

Povinné ručení pro elektromobily zdražilo. Šetřit se nevyplatí

Ceny elektromobilů a jejich oprav v případě pojistné události jsou totiž velmi vysoké. „Příčinou jsou moderní a drahé technologie použité v těchto autech a celkový nedostatek servisů, které se na opravy elektromobilů specializují. Často se tedy stává, že při větší nehodě je označena škoda za totální a majiteli nezbude, než si shánět nový vůz,“ vysvětlil Jakub Plajner z JARO Pojištění.

Podle statistik je riziko škody způsobené elektromobilem asi o 40 % vyšší než v případě ostatních vozů. Proto by majitelé elektromobilů a hybridních aut neměli šetřit ani na povinném ručení. Kvůli tichému chodu těchto vozů často dochází ke střetnutí s chodci. Nedostatek servisů zase znamená, že řidiči elektromobilů potřebují kvalitní asistenční služby a odtah do vzdálenějších míst. Lepší povinné ručení znamená lepší krytí nejen v případě nehod, ale také nejrůznějších poruch a problémů na cestě.


Dobrá havarijní pojistka pro elektromobil je nutnost

Ohromné množství technologických vychytávek jako jsou různé senzory nebo samotná baterie způsobuje, že je provoz elektromobilu celkem rizikový. Platí to dvojnásob pro různé opravy po nehodě, ale i drobné kolize způsobené jízdou v městském prostředí. Některé značkové vozy mají například pouze jeden specializovaný servis v ČR. Zásadní je také cena za práci a náhradní dílyPouze kvalitní havarijní pojištění vás může ochránit před velkými finančními výdaji.

 Problémy elektromobilů? Dobíjení

Kromě nehod a drahých oprav řeší řidiči hybridních vozů a elektromobilů také problémy s dobíjenímTo bohužel nefunguje tak jednoduše, jako když přijedete na benzínku. Nějakou dobu to přece jen trvá a k aktivaci potřebujete různé karty. Výslednou sumu obvykle dopředu neznáte a čekáte na fakturu. Nebo se ji dozvíte po dobíjení. Díky rekordním cenám elektřiny navíc už někteří dodavatelé sáhli k úpravám ceníku, takže se brzy může stát, že ceny budou dost podobné jako u fosilních paliv.


Úspory? Rozhodně za poplatky

Pokud se i přes tyto nevýhody rozhodnete pořídit elektromobil, ušetříte alespoň za platbu silniční daně, poplatky za parkování v městských zónách a za dálniční známky. Výhodu mají elektro vozy také při vjezdu do různých ekologických zón, kam smějí bez omezení.

Vyberte si správně. Kontaktujte odborníky

Zvolit správné havarijní pojištění nebo povinné ručení není v případě elektromobilu úplně jednoduché. Rozhodně se vyplatí obrátit se na odborníky a celou problematiku s nimi důkladně probrat. Specialisté z JARO Pojištění vám pomohou vybrat vhodný produkt podle vašich potřeb. Kontaktujte nás emailem, telefonicky nebo na našich pobočkách.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky