18. 02. 2024
Přepis auta elektronicky a levněji? Od února online

Přepis auta elektronicky a levněji? Od února online

Žádosti o převod vlastníka vozu nebo o vydání doplňkové registrační značky si nyní můžete zařídit online díky Portálu dopravy. Ušetříte tím čas i peníze. Co k tomu budete potřebovat a co všechno se dá prostřednictvím tohoto systému zařídit?

Digitalizace státní správy zase o kousek pokročila. Díky tomu mohou majitelé aut nově využít elektronické podání žádostí do registru vozidel. Služba je zatím dostupná pouze pro fyzické osoby. Abyste ji mohli využít, je nezbytné se přihlásit do Portálu dopravy. Možností, jak to udělat je hned několik. Využít můžete třeba eObčanku, Identitu občana, mobilní klíč eGovermentu nebo svou bankovní identitu.

Rychlejší a levnější o 20 %

Systém do žádosti automaticky předvyplní všechny známé údaje. Například při přepisu vozidla na nového majitele vám po dokončení procesu vygeneruje QR kód, který poskytnete novému majiteli, aby mohl převod dokončit. Díky tomu se dá auto velmi rychle přepsat online. Navíc také ušetříte 20 % z výše správního poplatku. Ten se zatím neplatí elektronicky, ale při návštěvě úřadu. Do budoucna se nicméně počítá i s variantou elektronické platby při podání žádosti.

Automatické upozornění na vyřízení požadavku

Každý uživatel si při podávání žádosti může nastavit kontaktní údaje, na které chce dostávat notifikace o stavu svého požadavku. Jakmile budou doklady k vozidlu nebo registrační značky připravené k vyzvednutí na úřadě, který jste si vybrali, přijde vám upozornění na e-mail nebo telefon. Následně stačí pouze přijít a zaplatit správní poplatek. Myslete ale na to, že na úřadě je zatím stále nezbytné předložit ke kontrole všechny doklady ve fyzické formě.

Spousta informací na jednom místě

Portál dopravy umožňuje například bezplatné stažení výpisu technických dat o vozidle nebo výpisu všech historicky vlastněných či provozovaných vozidel. Můžete si zde prohlédnout svou kartu řidiče, kde najdete všechny své přestupky a stržené body, platnost svého řidičského průkazu nebo můžete podat žádost o vydání nového řidičského průkazu třeba kvůli jeho ztrátě. Najdete zde také informace o elektronické dálniční známce.

O co můžete od února nově žádat prostřednictvím elektronického Portálu dopravy?

  • Zápis silničního vozidla do registru (koupě nového auta nebo dovoz ze zahraničí)
  • Změna vlastníka nebo provozovatele vozidla (převod na nového vlastníka/provozovatele)
  • Zápis změny údajů v registru silničních vozidel (zápis změny bydliště, jména vlastníka/provozovatele nebo technických údajů)
  • Vydání doplňkové tabulky s registrační značkou (pro umístění na nosič kol, zavazadel apod.)
  • Vyřazení silničního vozidla z provozu nebo zápis zániku vozidla
  • Vydání nového osvědčení o registraci silničního vozidla (vydání nového ORV z důvodu jeho ztráty nebo odcizení)
  • Oznámení o ztrátě, zničení nebo odcizení tabulky s registrační značkou (ochrana před zneužitím)
  • Vydání tabulky s registrační značkou na vývoz (mimo území ČR)

Podrobnější informace včetně postupů pro přihlášení a jednotlivé žádosti najdete na stránkách Ministerstva dopravy ČR.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky