19. 07. 2023
Podle policejních statistik počet krádeží po covidu stoupl. Mít kvalitní připojištění majetku se vyplatí

Podle policejních statistik počet krádeží po covidu stoupl. Mít kvalitní připojištění majetku se vyplatí

Po dvou letech klidu během pandemie koronaviru loni opět vzrostl počet krádeží a vloupání. Vyplývá to nejen z policejních statistik, ale i ze škodních statistik pojišťoven. Mít dobré pojištění majetku nebo připojištění vozidla proti krádeži se tedy rozhodně vyplatí.                     

Většinu zaznamenaných trestných činů v roce 2022 tvořila majetková kriminalita. Ta meziročně poskočila o 30 %, tedy více než 22 tisíc případů. V předchozích dvou letech byla čísla extrémně nízká zřejmě kvůli omezení pohybu osob, uzavření obchodů a díky celkovým proticovidovým opatřením. Co se týče krádeží vloupáním, ty v loňském roce vzrostly o 14 %. Přibližně pětina všech vloupání připadla na vozidla (20 %), další v řadě byly rodinné domy a byty (12 %) a na konci se držely chaty a chalupy (4 %). Od roku 2016 jde tak o nejvyšší zaznamenaná čísla.

Nárůst škodních událostí? Až o osmdesát procent!

Tento trend se potvrzuje i při likvidaci škodných událostí u pojišťoven. „Loni pojišťovny zaznamenaly výrazný nárůst pojistných událostí vzniklých krádeží nebo vloupáním na majetku pojištěných osob. Kromě běžných věcí jako jsou kola, nářadí, elektronika a cennosti, mizely také stavební materiály, náhradní díly, pneumatiky a tak podobně. Hodně se totiž kradlo ze zahrad, přístaveb a garáží,“ nastínil situaci Jakub Plajner z Pojištění JARO. V porovnání s předchozím rokem evidují pojišťovny až osmdesátiprocentní nárůst nahlášených událostí.

Krádež auta nebo vloupání do vozidla? Nic neobvyklého.

Ve statistikách výrazně převažují krádeže aut a jejich dílů ve městech. Nejvíce riziková je v tomto směru Praha a Středočeský kraj, na druhém místě je Moravskoslezský kraj a na třetím Jihomoravský kraj. Objasněnost těchto zločinů není vysoká a dlouhodobě se bohužel nelepší. Lze předpokládat, že část odcizených vozidel končí za hranicemi republiky.

Pokud jde o auta jako taková, nejčastěji se kradou vozy značky Škoda, Volkswagen a Ford. V případě náhradních dílů lákají zloděje na nových autech kola na discích z lehkých slitin, filtry pevných částic, vestavěné navigace nebo nosiče jízdních kol. Stálým lákadlem jsou také věci viditelně odložené v interiéru vozidla. 


Ochrana před škodou? Snížení rizik a kvalitní pojištění.

Nejlepšími způsoby, jak se bránit před zloději je samozřejmě dostatečné zabezpečení majetku, omezení rizikového chování a kvalitní pojištění. „To vám pomůže pokrýt škodu, pokud už ke vloupání a krádeži dojde. V tomto případě se vyplatí výběr pojištění konzultovat s profesionály. Záleží totiž nejen na tom, co všechno si přejete ochránit, ale také v jakých oblastech se pohybujete, kde žijete a jaká rizika celkově hrozí,“ vysvětlil Jakub Plajner, manažer z Pojišťovny JARO.

Hledáte kvalitní pojištění majetku nebo vozidla? Kontaktujte JARO Pojištění.

Sháníte kvalitní havarijní pojištění nebo povinné ručení pro váš vůz? Potřebujete pojistit vaši nemovitost či stavbu? Obraťte se na odborníky. Specialisté z JARO Pojištění vám pomohou vybrat vhodný produkt přesně podle vašich aktuálních potřeb. Kontaktujte nás emailem, telefonicky nebo osobně na našich pobočkách. Těšíme se na vás.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky