22. 01. 2024
Novinky pro řidiče v roce 2024: Co musíte vědět o změnách v pojištění a evidenci vozidel?

Novinky pro řidiče v roce 2024: Co musíte vědět o změnách v pojištění a evidenci vozidel?

Jaký bude rok 2024 pro řidiče? Připravili jsme pro vás přehled nejdůležitějších změn v oblasti pojištění a evidence vozidel, které nás letos čekají.

Více možností, jak získat informace díky přechodu na nové osvědčení o registraci vozidla

Osvědčení o registraci vozidla (ORV) od roku 2024 nově nahrazuje staré technické průkazy. Neobsahuje už tolik údajů jako velký Technický průkaz vozidla, zato však můžete získat podrobnosti jednoduše. Stačí zadat VIN hledaného auta do databáze Ministerstva dopravy na www.dataovozidlech.cz a obdržíte rychle a efektivně veškeré potřebné informace.

Mějte zelenou kartu při ruce

Zelená karta není jen kusem papíru, který můžete nechat doma. I když není povinné vozit ji v autě, měli byste ji mít vždycky po ruce. Hodit se vám rozhodně bude v případě nehody. Když sepisujete záznam, může vám chybějící číslo smlouvy povinného ručení značně zkomplikovat situaci. Zelená karta obsahuje číslo smlouvy o povinném ručení i pojišťovnu, u které máte auto pojištěné. Pokud si na papíry nepotrpíte, rozhodně doporučujeme mít zelenou kartu v elektronické podobě ve svém mobilu. Od 1. 1. 2024 už není ani nutné mít při cestách po Česku fyzicky u sebe řidičský a technický průkaz.

Depozitní potvrzení? Některé úřady už je vydávají

Po počátečních zmatcích v souvislosti s uložením vozidla do depozitu či jeho vyřazením bez jakéhokoliv papírového potvrzení od úřadu, se situace ustálila. Magistráty nyní většinově poskytují potvrzení o uložení nebo vyřazení auta z depozitu.

Povinné ručení pro elektrické koloběžky.

Vlastníte elektrickou koloběžku nebo segway? Pak byste měli zbystřit. Pro ty nejvýkonnější nejtěžší z nich, jejichž rychlost překračuje 25 kilometrů za hodinu nebo hmotnost 25 kilogramů a rychlost nad 14 kilometrů za hodinu, se totiž nově od 1. března, případně od 1. dubna letošního roku mění pravidla. Zatímco dosud nebylo povinné ručení pro tento typ dopravních prostředků požadováno, nově je majitelé budou muset mít. Zatím povinné ručení pro tento typ stroje nabízí jen jediná pojišťovna, takže doporučujeme vyčkat na další nabídky a možnost srovnání jednotlivých produktů. Budeme vás včas informovat.

Vybrat si povinné ručení ať už pro koloběžku, motorku nebo auto může být složité. Pokud si nejste jistí tím, co přesně potřebujete, vyplatí se kontaktovat odborníky a celou problematiku s nimi důkladně probrat. Specialisté z JARO Pojištění vám pomohou zvolit nejlepší produkt podle vašich individuálních potřeb. Zelenou kartu vám také na přání vytisknou nebo obratem zašlou na email, abyste ji měli vždy po ruce. Kontaktovat nás můžete emailem, telefonicky nebo osobně na našich pobočkách.



Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky