16. 04. 2023
Návštěva kuny může váš vůz přijít draho. Připojištění se vyplatí.

Návštěva kuny může váš vůz přijít draho. Připojištění se vyplatí.

Navštívila váš vůz kuna? Bohužel se to pozná až potom, co nastartujete a nic se nestane, nebo vaše
palubovka svítí jako vánoční stromeček, ale auto nejede. Pokud nemáte havarijní pojištění nebo
připojištění, může se vám návštěva této malé šelmy dost nevyplatit.

Podle odhadů vyjdou ročně škody způsobené na vozech kunami a jinými hlodavci řádově na miliony korun. Oprava překousaného motorového svazku může stát i přes sto tisíc korun. Prodraží se přitom nejen opravy, ale i odtah nepojízdného auta do servisu. V tomto případě záleží na tom, jak má řidič nastavené asistenční služby u svého povinného ručení, případně zda má pro své auto havarijní pojištění. „Připojištění proti tomuto typu škody se každopádně vyplatí. Stojí jen něco přes dvě stovky na rok a je jednoduché ho zřídit,“ uvedl Jakub Plajner ze společnosti JARO Pojištění.

Protikunová opatření: Co můžete udělat?

Kuny reagují obvykle na pachové stopy jiných kun a prokousávají kabely aut, která často parkují na různých místech. Při řádění v autech se zaměřují na elektrické kabely a měkké hadice, občas se také v autě zahnízdí, takže způsobí škodu v interiéru. Tragický je ovšem zápach, který po sobě kuna v autě zanechá a jen velmi obtížně se ho zbavuje. Nejlepším způsobem, jak se vyhnout problémům s těmito malými šelmami, je dobré zabezpečení auta a jeho pravidelná kontrola.

Pokud zrovna nemáte k dispozici garáž, nechte prostor pod motorem zajistit například elastickou drátěnou mřížkou nebo měkké kabely obalit dodatkovým tvrdým plastem. Existují také různé ultrazvukové plašiče a akustické odpuzovače, které by měly kuny udržet v dostatečné vzdálenosti od vašeho auta. Pokud už kuna váš vůz navštívila, nechte si motorový prostor odborně vyčistit. Jinak hrozí, že se její návštěvy budou pravidelně opakovat. Kdyby se vám náhodou podařilo kunu chytit, nezapomeňte, že patří mezi chráněná zvířata a její likvidace je u nás zakázána.

Správné povinné ručení, připojištění nebo havarijko.

V případě, že parkujete na různých místech, kde se kuny vyskytují, věnujte zvýšenou pozornost vhodnému připojištění pro případ škod způsobených těmito zvířaty. Škody, které vám na autě mohou způsobit, totiž mohou vyjít opravdu draho. Z běžného povinného ručení ale úhradu těchto škod neuplatníte.

Hledáte kvalitní povinné ručení a připojištění proti kunám?

Pokud si nejste jistí, jaký produkt v tomto případě zvolit, můžete se obrátit na specialisty z JARO Pojištění. Pomohou vám vybrat správné havarijní pojištění, povinné ručení s asistencí nebo připojištění proti kunám podle toho, co právě potřebujete. Kontaktujte nás emailem, telefonicky nebo osobně na našich pobočkách. Těšíme se na vás.



Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky