28. 01. 2023
Konec spalovacích motorů? Rok 2035

Konec spalovacích motorů? Rok 2035

Podle nejnovějších informací má být v EU od roku 2035 prakticky nemožné pořídit si nové auto na benzín nebo naftu. Státy EU se během českého předsednictví dohodly s Evropským parlamentem na podrobnostech nových pravidel. Kvůli těm od roku 2035 výrazně podraží emise z nových vozů. Tyto požadavky by se ale neměly týkat vozů vyrobených před tímto rokem.

Dohodu, která je součástí klimatického balíčku FitFor 55, nejprve musí schválit europarlament i Rada EU zastupující státy. Pokud k jejímu schválení dojde, znamená to zásadní zdražení byť i minimálního množství emisí, které budou nové vozy vypouštět do ovzduší. Hlavním cílem je zvýhodnit pořízení automobilů na ekologické palivo jako je elektřina, vodík a další bezemisní prostředky. Kvůli této normě už většina automobilek přizpůsobila své střednědobé plány.

EU chce prosazovat auta bez emisí.

Podle českého ministra průmyslu Jozefa Síkely má tato dohoda vytyčit cestu k modernímu a konkurenceschopnému automobilovému průmyslu v EU. Norma by měla současně zlevnit nákupy a provoz nízkoemisních aut, což se však zatím neděje. „V současné době je situace spíše opačná, defacto neexistuje možnost opravy mimo autorizovaný servis značky. To všechno vede k tomu, že si zákazník připlatí i zejména za havarijní pojištění,“ vysvětlil Jakub Plajner z JARO Pojištění. Ceny elektromobilů a jejich oprav jsou v případě pojistné události velmi vysoké a dost často bývá škoda označena za totální.

Povinné ručení pro elektromobily je dražší.

Podle statistik je riziko škody způsobené elektromobilem asi o 40 % vyšší než v případě ostatních vozů. Šetřit na povinném ručení se tedy nevyplatí. Nedostatek dostupných servisů a vyšší váha vozidel znamená, že řidiči elektromobilů potřebují vyšší limity asistenčních služeb. Jak to bude v budoucnu, zatím není vůbec jisté. „Pokud se elektromobily a hybridní vozy dostatečně rozšíří, dá se předpokládat, že budou servisy i náhradní díly dostupnější. Prozatím statistika hovoří pro větší náklady na odtahy a opravy elektromobilů,“ doplnil Plajner.

Chcete elektromobil? Nezapomeňte na dobrou havarijní pojistku.

Ohromné množství technologických vychytávek, specializovaná elektronika, senzory, speciální baterie: to všechno dělá z elektroauta na opravy problematickou záležitost. Zvlášť pokud si nehodu způsobíte sami. I drobný ťukanec na parkovišti se totiž může při opravě vyšplhat do vyšších desetitisíců. Ceny za práci a náhradní díly jsou zásadní. V takovém případě vás může ochránit jedině kvalitní havarijní pojištění.

Vyberte si správně. Kontaktujte odborníky přes povinné ručení a havarijní pojištění.

Vybrat si to pravé havarijní pojištění nebo povinné ručení není v případě elektromobilů nic lehkého. Obraťte se na odborníky a celou problematiku s nimi důkladně prodiskutujte. Specialisté z JARO Pojištění vám pomohou vybrat vhodný produkt podle vašich skutečných potřeb. Kontaktujte nás emailem, telefonicky nebo na našich pobočkách.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky