26. 07. 2023
Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Nezapomeňte cestovní pojištění.

Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Nezapomeňte cestovní pojištění.

Doba dovolených je v plném proudu. Pokud se chystáte s rodinou vycestovat do zahraničí, měli byste si uzavřít cestovní pojištění. A to i v případě, že se hodláte zdržovat jen v Evropské unii. Modrá kartička pojištěnce totiž nemusí na pokrytí zdravotní péče a dalších rizik stačit.

Proč mít cestovní pojištění do zahraničí?

Sjednávání cestovního pojištění by mělo být při výběru dovolené v zahraničí automatické. Díky němu se totiž dostanete nejen ke zdravotnické péči, ale může vám pomoci i s celou řadou dalších problematických situací. Mezi ně může patřit například ztráta zavazadel, krádež osobních věcí, vandalismus a další. Cestovní pojištění si můžete přizpůsobit vašim potřebám. Zahrnout se dají různá rizika, včetně vodních nebo extrémních sportů, ale vztahovat se mohou i na klasickou turistiku, relax nebo návštěvu památek.

Kdy modrá kartička pojištěnce (EHIC) nestačí

Můžete namítnout, že v Evropě pojištění nepotřebujete, protože máte Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC). Tady byste ale měli zbystřit. Ne ve všech zemích vám totiž pokryje veškeré náklady na léčbu. Rozhodně vám například nepomůže uhradit zásah horské služby nebo převoz zpět do ČR v případě závažné nemoci. Evropský průkaz kryje pouze nezbytnou zdravotní péči a to jen ve veřejných zdravotnických zařízeních. Navíc vždy pouze v rozsahu standardu pro místní občany. Pokud tedy místní za zdravotní péči nebo léky doplácí, budete platit také.

Jak je to se soukromými zdravotními klinikami?

V případě soukromých zdravotnických zařízení, kde vás v případě nouze rovněž ošetří, budete hradit celý účet. Po návratu domů pak můžete požádat svou zdravotní pojišťovnu o zpětné proplacení péče. Počítejte ale s tím, že si pojišťovna nejprve zkontroluje, jestli šlo o péči, která je v ČR hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Částku vám pak proplatí do výše toho, kolik by stejné ošetření stálo u nás, což může být mnohem méně. Celý proces navíc trvá řádově několik týdnů.

Na co si dát při sjednávání pojištění pozor?

Základní varianta cestovního pojištění obvykle kryje výdaje na léčbu, akutní ošetření zubů a neodkladné operace. Kromě toho máte v ceně nonstop asistenční služby v českém jazyce, převoz nemocného zpět do ČR, repatriaci v případě úmrtí, zásah horské služby, rekreační sporty (plavání tenis, běhání atd.). Mezi doplatková připojištění pak patří pojištění rizikových sportů, úrazové připojištění, pojištění odpovědnosti na zdraví a majetku, autoasistence, pojištění zvířat, zavazadel a další. Sjednání cestovního pojištění vám zabere mnohem méně času než výběr dovolené a zapomenout na něj se opravdu nevyplatí. Stačí pár kliků přes internet a můžete cestovat v klidu a bez starostí.

Potřebujete poradit?

Nevíte si rady, jaká rizika zahrnout do vašeho cestovního pojištění a rádi byste to nejprve s někým probrali? Specialisté z JARO Pojištění vám rádi pomohou. Kontaktujte nás emailem, telefonicky nebo osobně na našich pobočkách osobně na našich pobočkách.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky