24. 11. 2023
Chraňte svůj majetek! Nezapomeňte si zaktualizovat pojistku

Chraňte svůj majetek! Nezapomeňte si zaktualizovat pojistku

Možná jste si v uplynulém roce nainstalovali fotovoltaiku na dům, dostavěli garáž, zateplili obvodové zdi nebo si dovybavili domácnost. Tím se vaše nemovitost určitě zhodnotila. Proto byste rozhodně měli zkontrolovat také vaše pojištění nemovitosti a případně i pojištění domácnosti.

Hodnota nemovitého majetku se časem mění a s tím souvisí i pojistná částka. Ta by měla odpovídat ceně, za kterou dokážete znovu postavit srovnatelný dům. V případě bytu se jedná o pojištění na kupní cenu, za kterou si v případě totální škody pořídíte podobný byt v dané lokalitě. Pojistnou smlouvu byste měli zrevidovat nejméně jednou za tři roky. V opačném případě se totiž vystavujete riziku podpojištění, kdy vám pojišťovna může vyplácenou sumu krátit.

Pozor na podpojištění!

Aktualizace pojištění formou akceptování indexace pojišťovny navíc obvykle nestačí. „Indexace zohledňuje inflaci a rostoucí ceny stavebních materiálů, ale vhodná je pouze v kratších časových intervalech a v případě, že jste do svého majetku nic dalšího neinvestovali. Díky indexaci vám pojišťovna garantuje, že nedochází k podpojištění, těžko však může zohlednit další zhodnocování vašeho majetku,“ vysvětlil Jakub Plajner z JARO Pojištění s.r.o.
Pokud jste si pořídili fotovoltaickou elektrárnu, dostavěli garáž, zateplili fasádu nebo vyměnili okna, je třeba aktivně zažádat o úpravu existující smlouvy nebo si sjednat úplně nové pojištění. „Důležité není platit co nejméně na pojistném, ale mít takovou pojistku, která vám v případě totální škody umožní postavit srovnatelný dům, případně koupit podobný byt v blízkém okolí. To se v případě podpojištění rozhodně nepodaří bez větších investic z vlastní kapsy,“ zdůraznil Plajner.

Přepojištění? Platíte zbytečně

Druhým extrémem je přepojištění, tzn. že je vaše nemovitost pojištěna na vyšší hodnotu než je ta skutečná. „V tomto případě zbytečně platíte vyšší pojistné než je třeba. V případě škody vám totiž pojišťovna zaplatí maximálně skutečnou hodnotu nemovitosti,“ vysvětlil Plajner. S určením správné pojistné částky vám rádi pomohou specialisté. Obecně platí, že pojištění nemovitosti se vztahuje na samotnou stavbu a všechny součásti s ní pevně spojené. Obvykle kryje živelná rizika jako je požár, úder blesku, přepětí na elektromotorech, výbuch, náraz vozidla, voda z potrubí, zemětřesení a další. Volitelně se lze pojistit také na povodeň, záplavu nebo vandalismus. „Pojišťovny navíc pravidelně aktualizují produkty a zde opravdu platí, že ve prospěch klientů,“ doplnil Plajner. 
Pokud si chcete pojistit vaše věci, vybavení domácnosti, osobní majetek, umění nebo elektroniku, musíte mít také pojištění domácnosti. Mezi nejčastěji využívané služby patří v tomto případě asistence, která dávno umí více než jen sehnat zámečníka. Součástí dobré pojistky může být například prodloužená záruka spotřebičů.

Chcete mít správně nastavenou pojistnou částku?

Obraťte se na odborníky. Specialisté z JARO Pojištění vám pomohou vybrat pojištění nemovitosti a domácnosti podle hodnoty vašeho majetku. Tak se vyhnete případným tahanicím s pojišťovnou v případě škodné události. Kontaktujte nás emailem, telefonicky nebo osobně na našich pobočkách. Rádi vám pomůžeme.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky