11. 03. 2024
Česká kancelář pojistitelů: Jak vám může pomoci?

Česká kancelář pojistitelů: Jak vám může pomoci?

Možná jste už slyšeli o pokutách, které Česká kancelář pojistitelů (ČKP) vymáhá po řidičích, protože si neuzavřeli povinné ručení. Málokdo ale tuší, jaká je skutečná role ČKP a co má u nás na starosti. Také existuje řada příkladů, kdy vám naopak může ČKP vytáhnout trn z paty.

Jaký je hlavní smysl existence České kanceláře pojistitelů? Jednoduše řečeno sdružuje pojišťovny nabízející povinné ručení a je garantem pojistného plnění v případě škody a újmy na zdraví. To v praxi znamená, že se domůžete svých práv i v případech, které jsou z hlediska pojišťoven sporné. „Pokud vás například nabourá vůz bez uzavřeného povinného ručení nebo když viník ublíží posádce a ujede od nehody. ČKP v tomto případě zařídí, abyste získali odškodnění v plné výši,“ vysvětlil Jakub Plajner, manažer neživotního pojištění ze společnosti JARO pojištění.

Díky ČKP se nemusíte bát, že byste nic nedostali, pokud vám škodu způsobí nepojištěné nebo zahraniční vozidlo. Od roku 2000, kdy začala ČKP fungovat, bylo z jejího garančního fondu vyplaceno na tyto účely přes 5,2 miliardy korun. Kromě vyplácení odškodnění v problematických případech poskytuje ČKP i celou řadu dalších služeb.

Jak ČKP pomáhá?

  • Poradenství a informace: Poskytuje poškozeným informace týkající se jejich práv a povinností v souvislosti s dopravními nehodami. Pomáhá porozumět procesu náhrady škody. 
  • Asistence při vyřizování pojistných událostí: Pomáhá s vyřizováním škodních událostí. To zahrnuje komunikaci s pojišťovnami i zajištění potřebných dokladů a informací nezbytných pro náhradu škody.
  • Garance pojistného plnění: Pokud dojde k situaci, kdy pojišťovna není schopna plnit své závazky vůči poškozenému, ČKP garantuje náhradu škody. Tato garance poskytuje poškozeným jistotu, že obdrží náhradu škody i v případě, že jejich pojišťovna selže.
  • Řešení sporů: V případě sporů s pojišťovnami ohledně výše náhrady škody je na straně poškozených. Poskytuje jim právní poradenství a podporu při řešení konfliktů a snaží se dosáhnout spravedlivého a rychlého vyřešení konfliktů.
  • Spolupráce s ostatními orgány: Úzce spolupracuje s dalšími institucemi, jako je policie, soud, popř. advokátní kancelář, aby zajistila co nejlepší ochranu pro poškozené.

Samozřejmě platí i to, co už jsme zmiňovali hned na úvod. ČKP má právo vymáhat škodu způsobenou nepojištěným vozidlem po jeho vlastníkovi. Tedy má právo na náhradu toho, co za něj poškozeným plnila. Proto se vždy vyplatí pohlídat si, že je vaše povinné ručení platné a v pořádku.

Potřebujete si vybrat povinné ručení? Kontaktujte odborníky.

Nejste si jistí, co obsahuje vaše povinné ručení a s jakými asistenčními službami můžete počítat? Potřebujete poradit? Specialisté z JARO pojištění vám pomohou vybrat vhodný produkt podle vašich potřeb. Kontaktujte nás emailem, telefonicky nebo na našich pobočkách. Těšíme se na vás.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky